Koiranpolku

Koirahieronta

Hieronta sopii lähes kaikille koirille. Hyvällä lihashuollolla voidaan ennaltaehkäistä loukkaantumisia, nopeuttaa vammojen paranemista, parantaa koiran suorituskykyä ja nopeuttaa koiran palautumista rasituksen jälkeen. Hieronta ylläpitää hyvää lihaskuntoa ja lihasten valmiutta vastata yllättäviin tilanteisiin paremmin. Hieronnalla on monia vaikutusmekanismeja, kuten verenkierron ja aineenvaihdunnan vilkastuttaminen ja sen vuoksi hieronnan vaikutukset jatkuvat vielä hieronnan jälkeenkin. Jokainen koira vastaa yksilöllisesti hierontaan ja se saattaa myös vaihdella riippuen koiran kunnosta. Suosittelen aina pitämään ainakin hierontapäivän koiralla vapaapäivänä, jolloin sen lihaksistoa ei rasiteta muilla tavoin. Toiset koirat tarvitsevat useamman päivän lepoa hieronnan jälkeen. Kuulostele siis koiraasi ja tarvittaessa anna sen palautua rauhassa, näin saatte myös parhaan hyödyn hieronnasta.

Lihasten kuormittumiseen ja lihaskireyksien syntyyn vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa koiran yksilöllinen rakenne ja tapa liikkua, harrastukset ja muu lihashuolto (riittävä lihaskunto harrastuksiin nähden, riittävät alku- ja loppuverryttelyt aina tilanteen mukaan), välineet (esimerkiksi valjaat), ruokinta ja riittävä lepo. Koirat suhtautuvat kukin omalla tavallaan uusiin tilanteisiin ja joillakin jännittäminen näkyy lihasten kuormittumisena, siksi myös käytösongelmaisten koirien lihaksistosta kannattaa pitää huolta. Nuori koira on tavallisesti hyvin elastinen ja palautuu normaalista rasituksesta saadessaan riittävästi lepoa, aikuisen koiran kohdalla tilanne on jo toinen. Myös vanhat koirat hyötyvät hieronnasta, vaikka niiden lihaksisto ei enää joutuisikaan niin kovalle rasitukselle, on niiden aineenvaihdunta usein jo hitaampaa. Esimerkiksi erilaiset nivelvaivat (mm. kulumat, spondyloosi) estävät koiraa liikkumasta koko liikelaajuudellaan, mikä puolestaan vaikuttaa paitsi lihasten niin myös nivelten toimintaan.

Mistä sitten tietää milloin koira kaipaa hierontaa? Esimerkiksi lisääntynyt venyttely, tai venyttelyn jääminen pois on yksi merkki jota omistajan kannattaa seurata. Haluttomuus kulkea portaissa, tai haluttomuus hypätä on toinen. Peitsaaminen. Kankea liikkuminen tai muut muutokset koiran liikkumisessa, esimerkiksi askelpituuden lyhentyminen. Hihnassa tempominen ja vetäminen ovat omiaan aiheuttamaan koiralle lihaskireyksiä. Nivelten kulumat, loukkaantumiset ja muut koiran liikkumiseen vaikuttavat tapahtumat kuormittavat lihaksistoa. Toisinaan myös koiran rauhattomuus voi johtua kireistä lihaksista. Syitä on monia ja koira kertoo niistä omalla tavallaan: muuttamalla omaa toimintaansa. Omistajan onkin hyvä tuntea oman koiransa normaalit tavat, jotta voi heti havaita jos niissä tapahtuu muutosta.

Tarvittaessa varmistan luvan hierontaan ja hoito-ohjeet eläinlääkäriltä. Mikäli koirasi on esimerkiksi leikkauksesta toipuva tai tulossa hierontaan tapaturman jälkeen niin asiasta kannattaa jutella hoitavan eläinlääkärin kanssa jo ennen hieronta-ajan varaamista.

Toivon parempaa arkea kaikille koirille. Iloiset hännänheiluttajat piristävät monien muidenkin kuin vain omistajiensa päivää. Pidetään niistä siis hyvää huolta, yhdessä.

 

Ennen ja jälkeen hieronnan:

Käytä koira tarpeillaan.

Noin 2 tuntia hieronnan jälkeen koiralla saattaa olla uudelleen tarve käydä tarpeillaan, sillä vilkastunut aineenvaihdunta vaikuttaa edelleen.

Pidä ainakin 1-2 tuntia taukoa ruokailun ja hieronnan välissä.

Pidä hierontapäivä koiralle kevyenä.

Varmista että koiralla on saatavilla raikasta vettä.

 

Milloin ei hierota:

Tulehdukset.

Kuume.

Akuutit traumat.

Infektiot.

Tartuntataudit.

Syöpä/ kasvaimet.